Εγκυμοσύνη και άσκηση στην γιόγκα

June 12, 2014

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο σημαντικές φάσεις στη ζωή μιας γυναίκας.

Πρόκειται για μια περίοδο πολύ μεγάλων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Σωματικά οι αλλαγές είναι τόσο έντονες που μετά από λίγο η γυναίκα αναρωτιέται " θα γίνω ποτέ όπως ήμουν πριν;...".

Συναισθηματικά συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Πολλές φορές οι αντιδράσεις της εκπλήσουν την ίδια αλλά και τους γύρω, και τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης της προκαλούν ένταση στο οικογενειακό περιβάλλον. Χρειάζεται να πούμε πως όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα. Το μέγεθος του θαύματος που συντελείται μέσα της φέρνει στην επιφάνεια πλευρές που πιθανόν να μην ήταν αντιληπτές στο παρελθόν. Από την άλλη μεριά υπάρχει η χαρά για το γεγονός, η πληρότητα που αισθάνεται όταν νιώθει το σκίρτημα του μωρού μέσα της, η αναμονή για να γνωρίσει αυτό το πλάσμα, ο τοκετός...Όλα αυτά και πολλά ακόμα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της έντονης περιόδου.

Η γιόγκα έρχεται για να εκτονώσει αυτήν την ένταση, να δώσει διέξοδο στα συναισθήματα, να δυναμώσει τη θέληση και την αυτοπεποίθηση της μελλοντικής μητέρας. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει γιόγκα για εγκύους, υπάρχουν παρόλα αυτά πρακτικές της γιόγκα που μπορούν να φανούν πολύτιμα εφόδια για μια έγκυο. Η άσανα (στάση του σώματος) βελτιώνει τη στάση του σώματος, ανακουφίζει από τους πόνους της μέσης και το οίδημα των άκρων. Αυξάνει την επίγνωση γύρω από το σώμα και τις λειτουργίες του, και προάγει την καλή αναπνοή.

Η πραναγυάμα (τεχνική αναπνοής) αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων, ώστε η μητέρα και το μωρό να έχουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου και ζωτικής ενέργειας. Επίσης φέρνει τη γυναίκα σε επαφή με την αναπνοή της και τη μαθαίνει να τη χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο ώστε να βοηθηθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η πρακτική της βαθιάς χαλάρωσης κάνει αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος της. Βοηθάει την έγκυο να αφεθεί, να χαλαρώσει και αποβάλλει τις συσσωρευμένες εντάσεις. Όλες αυτές οι τεχνικές διδάσκονται δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως μέσα στο σώμα της γυναίκας μεγαλώνει ένας νέος άνθρωπος. Άρα ότι κάνει η γυναίκα μπορεί να επηρρεάσει το μωρό.

Κατα συνέπεια όταν η έγκυος ανακουφίζεται, χαλαρώνει, ενεργοποιείται, το έμβρυο απολαμβάνει αυτήν την κατάσταση ευφορίας καθώς οι ορμόνες της ευχαρίστησης που κυλούν στο σώμα της μητέρας του περνούν και σε εκείνο. Ακόμα και αν η έγκυος δεν έχει κάνει γιόγκα στο παρελθόν μπορεί να ξεκινήσει τώρα και να επωφεληθούν δύο άνθρωποι από τα ευεργετήματα της.                                                           

Η προσωπική μου εμπειρία με δίδαξε πως η γιόγκα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για μια έγκυο. Έχοντας περάσει η ίδια την εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού μπορώ να πω πως αξίζει να επενδύσει μια γυναίκα χρόνο ώστε να διδαχθεί τις πρακτικές της γιόγκα που θα της φανούν χρήσιμες τώρα και στο μέλλον.

 

Οι παρακάτω τεχνικές είναι παρμένες από το βιβλίο Nawa Yogini Tantra, ένα βιβλίο αφιερωμένο στην γυναίκα, των εκδόσεων του Bihar School of Yoga και μπορούν να γίνει μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου. Για περισσότερες επεξηγήσεις των τεχνικών διαβάστε το Asana Pranayama Mudra Bandha των ίδιων εκδόσεων.

Να σημειωθεί πως όλες οι πρακτικές πρέπει να διδαχθούν από έναν έμπειρο εισηγητή της γιόγκα.

 

Asana

Shavasana, titali asana (100), namaskarasana (10), chakki chalanasana (10 σε κάθε πλευρά), kandharasana, marjariasana (15), kandha chakrasana (10 σε κάθε πλευρά), greeva sanchalana (10).

 

Pranayama

Bhastrika pranayama (7 γύροι), nadi shodhana (10 γύροι , 1:1:2)

 

Shatkarma

Laghoo shankaprakshalana ( μία φορά εβδομαδιαίως)

 

Επίσης

Yoga Nidra (πριν τα γεύματα)

Mantra japa ( πρωί και βράδυ)

Matsyakridasana ( για χαλάρωση και καλύτερο ύπνο)

 

 

 

Please reload

Featured Posts

The art of adjusting in yoga

November 10, 2015

1/3
Please reload

Recent Posts

June 16, 2014

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic